LANGS HET WATER

Het landschap van Amiens en omgeving wordt net zo goed gekenmerkt door de rivier de Somme. Een wandeling door het platteland langs de jaagpaden is een echte aanrader. Het is een uitgelezen plaats voor joggers, fietsers of wandelaars.

De valleien zijn plaatsen vol magie. Aarzel niet om per bootje de Somme te verkennen en de vallei die haar naam draagt, omzoomd met meren en moerassen die hun authenticiteit hebben bewaard. Er is een oude watermolen te Loeuilly in de vallei van de Selle.

Kuier rond in het natuurreservaat van het meer Saint-Ladre te Boves waar 24 soorten libellen een vaste stek hebben gevonden. Deze natuursite, vandaag aangepast voor wandelaars en ook toegankelijk voor mindervaliden, was oorspronkelijk een bleekplaats voor linnen dat men liet drogen op de weides. Het linnen werd immers gewassen in het kalkrijke water van het meer en verkreeg bij het drogen door verdamping haar witte teint.

“Les Maurais de Boves” (moerassen) lagen ook aan de basis van de legende van Sainte Ulphe: Ulphe verliet dagelijks de plaats om zich ’s morgens naar de Abdij van Saint-Acheul te begeven.

 

Op een dag, omstreeks 7u30, uitgeput door een slapeloze nacht wegens het gekwaak van kikkers, was ze te laat voor de kerkdienst. Ze vervloekt haar luidruchtige kwelgeesten, maar met gebeden slaagt ze erin hen het zwijgen op te leggen.

 

Die stilte heerst heden ten dage nog in het moeras van Boves.