DE HORTILLONNAGES

De ‘hortillonnages’ , de “drijvende tuinen” zijn het kenmerk van Amiens. U kunt ze ontdekken in een puntvormige bootjes. Uitnodigend tot dromen, strekken deze drijvende tuinen zich uit over 300 ha. Ze worden doorsneden door 65 km kanalen of “rieux” in het Picardisch.


Deze moestuinen waarvan de Avre en de Somme aan de oorsprong liggen, worden sinds de middeleeuwen in cultuur gebracht.

Deze idyllische plaats is het resultaat van menselijk werk; het is de mens die de zeer vruchtbare eilanden, teruggewonnen op de moerassen, vorm heeft gegeven. Tot op het einde van de vorige eeuw voedden de drijvende tuinen de stad Amiens met fruit en groenten. Tot op heden brengt deze vruchtbare grond tot 3 oogsten groenten per jaar op.

 

Ieder zaterdag verkopen de “sept hortillons” , de naam die werd gegeven aan de “maraîchers” of de bewerkers van de moestuinen, hun producten op de markt op het water in de wijk Saint- Leu.

 

Het is de gelegenheid om u te voorzien van verse groenten afkomstig van de drijvende tuinen en om te genieten van een picknick of om een heerlijke maaltijd bij u thuis te bereiden.


De 3de zondag van juni, getooid in hun traditionele klederdracht, varen de “maraîchers” zoals ze vroeger deden in hun puntig bootjes de Somme af.

 

Eenmaal aangekomen bij de Quai Bélu verkopen ze hun groenten op de Place Parmentier. Kom naar Amiens om deze drijvende tuinen in deze typische bootjes te ontdekken, een stap terug in de tijd, waar men het eenvoudige genot van het kijken herondekt….


Wanneer u nog nooit hebt gehoord over de ‘Hortillonages’ of de drijvende tuinen, kunt u deze alsnog ontdekken dankzij de video met de getuigenis van Nisso Pelossof, kunstenaar van het in stand houden van de drijvende tuinen.