HET HEDENDAAGSE AMIENS

Aan het huis van Jules Verne heeft de Belg François Schuiten op een immense beschilderde muur (12 m x 15 m) zijn buitengewone reizen tot uiting gebracht.

 

In de wijk Saint-Leu heeft de Duitser Stephan Balkenhol in 1993 een triptiek in gepolychromeerd hout gerealiseerd die bestaat uit drie personages: “L’homme sur la bouée”, de “Femme à la robe verte” en “L’homme à la chemise rouge”.

 

In de noordelijke wijk zult u zin hebben om in een enorm aquarium “Larmes de Couleur” (2007) van Jean-Michel Othoniel te duiken. Hij werd geïnspireerd door het gedicht “Voyelles” van Arthur Rimbaud.

 

Sinds de jaren zestig beleven Amiens en de hedendaagse kunst een prachtig liefdesverhaal. Een vijftiental werken zijn verspreid in verschillende wijken van de stad.

 

In 2003, in het kader van de renovatie van het circus Jules Verne meer dan 100 jaar na zijn opening, kreeg de Oostenrijkse kunstenaar Ernst Caramelle de opdracht voor het versieren van de koepel.

 

Uitgaande van diverse tinten blauw, rood, oranje en wit in de vorm van een ster met 8 punten, knoopt hij terug aan bij de circuskunst en zijn traditie van de tentzeilen van rondreizende circussen. Een magische plaats die het hele jaar talrijke opvoeringen mag verwelkomen.