DE ONVERMIJDELIJKE

Notre-Dame kathedraal van Amiens

Een echte technische heldendaad, de Notre Dame kathedraal van Amiens getuigt van een grootse architecturale harmonie. Ze werd vanaf 1220 tot 1228 gebouwd en is een van de grootste gotische gebouwen ooit: 145m lang, 42m hoog en een totaal volume van 200000m³. De beeldhouwkunst is al even opmerkelijk als de architectuur. Sinds de restauratie van de westgevel is de Notre-Dame de belangrijkste referentie als u de veelkleurigheid van de gotische poorten wil ontdekken. Deze ontdekking heeft aanleiding gegeven tot de voorstelling "Amiens, de kathedraal in kleuren" die de middeleeuwse kleuren van de poorten reconstrueert via de magie van het licht.

Maison de Jules Verne

Na grote renovatiewerken biedt het Maison à la Tour in Amiens, dat bewoond werd door Jules Verne van 1882 tot 1900, de bezoekers sinds 2006 weer een ruimte waar de fantasiewereld en het alledaagse leven van de beroemde schrijver in elkaar overlopen.

 

Dit unieke, luxueuze hotel kende het succes van de beroemde schrijver, die hier het grootste deel van zijn 'Voyages extraordinaires' schreef. Het indrukwekkende en toch bescheiden Maison toont op 4 verdiepingen, via meer dan 700 voorwerpen van de collectie van Amiens Métropole, de persoonlijkheid, de inspiratiebronnen en herinneringen van Verne. Van de wintertuin tot de zolder herbeleeft u de Verniaanse heldenavonturen: Michel Strogoff, ...

Het museum van Picardië

Het museum van Picardië heropent de deuren op 19/11/09, met de tentoonstelling 2000jaar stadsgeschiedenis. Na 10 maanden sluiting en een seizoen 'Buiten de muren', hebben de bezoekers weer toegang tot de kelderverdieping (archeologische verzamelingen) en tot het gelijkvloers (middeleeuwse verzamelingen en schone kunsten). De werken duren echter voort en de 1ste etage blijft gesloten, om zo volledig gerenoveerde ruimtes te kunnen bieden samen met een volledig nieuwe opstelling van de collecties. Egyptische en Griekse antiquiteiten, archeologische verzamelingen, middeleeuwse verzameling, Franse beeldhouwwerken, Franse en buitenlandse schilderijen. Uitrusting met het label 'Toerisme en handicap

Quartier Saint-Leu

In de middeleeuwen deden water en molens het hart van de stad kloppen. De steegjes droegen namen die getuige waren van het artisanale verleden van deze populaire wijk. Vandaag verdelen de kunstgalerijen, bibliotheken, boetieks en antiquairs zich met de bewoners van de wijk en met de kleine smalle gekleurde huizen die een tweede jeugd begonnen zijn. Te voet, met de boot of met de koets ... Saint-Leu onthult zich voor wie er de tijd voor neemt. Op een terrasje om te kijken naar de Notre-Dame kathedraal, of iets later op de avond in een trendy bar ... De vroege vogels gaan op zaterdag morgen naar de 'Marché sur l'eau' die bevoorraad wordt door de groentekwekers van Hortillonnages.

De klokkentoren van Amiens

De klokkentoren van Amiens, het symbool van de Gemeentevrijheden die de stad in 1117 verkreeg, heeft een middeleeuwse onderbouw en een 18de eeuwse klokkentoren.

 

Het interieur bestaat uit een opeenvolging van zalen en kerkers die van een indrukwekkende schepengeschiedenis getuigen.